

PAPARA
Paradan iyisi yepyeni
bir ödeme yöntemi
Kurumsal kimlikten tasarım ve içeriğe bütünsel bir yaklaşımla
ele aldığımız Papara'nın yeni ara yüzü ve kimliği çok sevildi.
Kurumsal kimlikten tasarım ve içeriğe bütünsel bir yaklaşımla
ele aldığımız Papara'nın yeni ara yüzü ve kimliği çok sevildi.
Türkiye’nin dijital cüzdanı Papara’nın sunduğu hizmetler rakiplerine kıyasla çok daha kapsamlı ve avantajlıydı. Dijital cüzdana 7/24 para yükleme, para gönderme, para çekme işlemleri Papara üzerinden hızlı, güvenli ve yaş sınırı olmadan yapılabiliyordu. Ancak hedef kitleye hem hizmetlerin daha iyi anlatılması hem de kullanıcı deneyiminin iyileştirilmesi gerekiyordu. Papara renovasyon projesiyle geri dönüşüm oranlarının ve müşteri memnuniyetinin artması hedeflendi.
Papara’nın proje kapsamında bizden beklenenler arasında:
Her projeye Düşünce Atölyesi ile başlıyoruz. Bu sayede hem projenin kapsamını ve önceliklerini iyice anlıyor, temel ihtiyaçları ekibin kendisinden öğreniyoruz. Papara ile yaptığımız Düşünce Atölyesi’ne yazılımdan müşteri ilişkilerine farklı departmanlardan çalışanlar katıldı. Kullanıcıların temel ihtiyaçlarını, Papara’nın hedeflerini ve personaları bu çalışma sonunda belirledik. İşin ilginç yanı bu çalışma sayesinde aslında farkında olmadığımız bazı temel ihtiyaçlar da ortaya çıkmış oldu. Bunlardan biri kurumsal kimlik ihtiyacıydı.
Düşünce atölyesi ile tespit ettiğimiz temel ihtiyaçları ve yapılması gerekenleri anladıktan sonra globalde ve yerelde Papara’nın rakiplerini analiz ettik. Artılarla eksilerin bir araya geldiği detaylı rakip analizi çalışması sonunda kullanıcı deneyimini ve servis tasarımını yeniden oluştururken nerede farklılaşmamız gerektiği ortaya çıktı.
Projenin belirlenen kapsama uygun planlaması ve önceliklendirmesi yapıldı. Agile yöntemle çalıştık. İçerik, UX ve UI eşzamanlı çalıştı. Bu sayede tamamlanan fazlar sonunda test etme ve düzeltme şansımız oldu. Her hafta geribildirimleri almak için Papara ofisini ziyaret ettik. Ayrıca Papara ekibi çalışmalarımızı 7/24 online olarak takip edebildi.
Papara’nın marka olarak kendini ve verdiği avantajlı hizmetleri net ve yalın bir dille anlatması gerekiyordu. Buraya gelen kullanıcılar ne yapacaklarını, hangi hizmetleri nasıl kullanacaklarını kolayca anlayabilmeli, kendilerinden bir şey bularak Papara’yı tercih etmeliydi. OktoPeople olarak kullanıcıyla empati kuran bir içerik stratejisi geliştirdik.
İçerik stratejisini oluşturmak için markanın kimliğini de belirlemek gerekiyordu. Papara, yeni tasarımla birlikte yeni marka kimliğiyle de dikkat çekmek istiyordu. Papara’ya hazırladığımız marka özü ve arketipi çalışmasında özgürlükçü, yenilikçi, kaşif arketipi çıktı. Tüm tasarım guideline’ı ve içerik stratejisi marka özü ve kimlik çalışması sonunda çıkan bu verilere göre hazırlandı.
Papara İnternet şubesinin ve sitenin UX’i, sonrasında buna uygun oluşturulan UI giydirmeleri en çok kafa patlattığımız kısım oldu. Çünkü Papara müşterilerine gerçekten yenilikçi ve bankaların internet şubelerine benzemeyen bir deneyim sunmak istiyorduk. Hem uygulamada hem sitede bu farkı hissettirmek için ekibimiz çok çalıştı.
İlk tasarım ve eskizler Papara ekibiyle paylaşıldı. Geri bildirimler çalışır prototip üzerinden yapıldı. Bu hata payını azalttı, yazılıma gitmeden düzenlemeler yapıldı. Zaman kaybetmemiş olduk.
"Oktopeople yaratıcı, yenilikçi ve çalışkan bir ekip. Papara'nın kurumsal kimliği, uygulamaları ve web sitesi üzerine birlikte gerçekleştirdiğimiz çalışmalar bizim için oldukça faydalı oldu."
Emre KENCİ - Papara CTO'su
Dieter Rams
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec faucibus, tortor in sollicitudin vulputate, lacus libero accumsan metus, vel lobortis mauris tortor sit amet metus.
DONE